De la 01.01.2018, salariul minim brut pe tara se stabileste la 1.900 lei lunar, astfel:

Infografic realizat de echipa Manager.ro

salariu

Inaintarea in gradul urmator (cadre militare in rezerva)



Ordin M132 din 1 noiembrie 2012
 
Ordin privind acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator, pe timp de pace, a cadrelor militare in rezerva si in retragere, avansarea in grad a veteranilor de razboi, precum si inaintarea in gradul urmator a fostelor cadre militare active indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961
   Avand in vedere prevederile art. 45, 47, 53, 61, 64, 67 si 97 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 15 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 4 din Legea nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961, ale art. 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 23 din Legea nr. 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi,
   in temeiul art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, cu modificarile ulterioare,

ministrul apararii nationale emite prezentul ordin.

   CAPITOLUL I
 Dispozitii generale

   Art. 1. -
   (1) Acordarea gradelor in rezerva se face potrivit prevederilor art. 45 si 47 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in rezerva se face potrivit prevederilor art. 45, 53, 61, 64 si 97 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 56 si 57 din Legea nr. 446/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Art. 2. -
    Acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in retragere se face numai pentru cele a caror provenienta se incadreaza in prevederile art. 42 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art. 67 din aceeasi lege.
   Art. 3. -
    Avansarea in grad a veteranilor de razboi se face potrivit prevederilor art. 15 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Art. 4. -
    Inaintarea in gradul urmator a fostelor cadre militare active, combatante in randurile armatei regale romane, indepartate abuziv din armata, se face potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961.

   CAPITOLUL II
 Acordarea gradelor in rezerva si inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in rezerva

   Art. 5. -
   (1) Acordarea gradelor in rezerva si inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in rezerva se realizeaza pe baza propunerilor formulate de catre:
   a) centrele militare, in raport cu nevoile fortelor armate si competentele teritoriale pentru constituirea rezervei generale si operationale sau ca urmare a solicitarilor primite de la marile unitati si unitatile din raza lor de responsabilitate, precum si de la structurile asociative ale cadrelor militare in rezerva organizate teritorial, care nu au structura de reprezentare la nivel national;
   b) Directia personal si mobilizare din Statul Major General, ca urmare a solicitarilor primite de la sefii structurilor centrale si ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apararii nationale, sefii statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei si comandantii comandamentelor de arma, precum si centralizat, de la structurile asociative ale cadrelor militare in rezerva care au structura de reprezentare la nivel national.
   (2) Propunerile structurilor prevazute la alin. (1) lit. b) trebuie sa fie avizate de catre centrele militare pe raza carora au domiciliul cadrele militare in rezerva.
   (3) In anul in care sunt propuse pentru inaintarea in gradul urmator, pentru respectivele cadre militare in rezerva se intocmesc aprecieri de serviciu.
   Art. 6. -
   (1) Directia personal si mobilizare din Statul Major General centralizeaza si analizeaza propunerile si le inainteaza ierarhic, pentru aprobare, potrivit prevederilor art. 45 lit. a), c) si f) din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Propunerile inaintate potrivit prevederilor art. 45 lit. a) din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se promoveaza, pentru aprobare, prin Directia management resurse umane.
   Art. 7. -
   (1) Inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in rezerva din grupele de evidenta ale celorlalte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale se realizeaza de catre acestea, potrivit normelor proprii.
   (2) Centrele militare actualizeaza evidenta militara, in baza informarilor primite de la structurile teritoriale ale institutiilor prevazute la alin. (1), din raza lor de responsabilitate.
   Art. 8. -
   (1) Cadrele militare in rezerva pot fi inaintate in gradul urmator la termen sau in mod exceptional.
   (2) Inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in rezerva, la termen, se realizeaza cu prilejul zilei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei si cu ocazia Zilei rezervistului militar.
   (3) Cadrele militare in rezerva pot fi inaintate in gradul urmator, in mod exceptional, in tot cursul anului.
   (4) Cadrele militare in rezerva care, potrivit dispozitiilor art. 64 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, savarsesc fapte de eroism si acte exemplare de curaj, in executarea unor misiuni in tara sau in afara teritoriului statului roman ori in alte situatii, pot fi inaintate in gradul urmator, in mod exceptional, chiar daca nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 61 din aceeasi lege.

   CAPITOLUL III
 Acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in retragere

   Art. 9. -
    Acordarea gradelor/inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in retragere se realizeaza pe baza propunerilor formulate de catre:
   a) structuri din cadrul Ministerului Apararii Nationale sau institutii si autoritati publice care au atributii la mobilizare si razboi;
   b) organizatii neguvernamentale pentru membrii proprii care au calitatea de cadre militare in retragere.
   Art. 10. -
   (1) Propunerile privind acordarea gradelor/inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in retragere se centralizeaza si se analizeaza de catre Directia calitatea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica, ce le promoveaza, pentru aprobare, prin Directia management resurse umane, potrivit prevederilor art. 67 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Analiza propunerilor se realizeaza pe baza Criteriilor privind analizarea situatiei cadrelor militare in retragere, in vederea acordarii gradelor/inaintarii in gradul urmator si a Grilei de evaluare a competentei si meritelor coloneilor/comandorilor in retragere propusi a li se acorda gradul de general de brigada/similar in retragere, prevazute in anexa nr. 1.
   (3) Acordarea gradelor si inaintarea in gradul urmator a cadrelor militare in retragere se pot face cu prilejul unor evenimente importante din istoria patriei si fortelor armate ale Romaniei, dupa cum urmeaza:
   a) 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei;
   b) 9 Mai - Ziua Independentei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial si Ziua Uniunii Europene;
   c) 25 Octombrie - Ziua Armatei Romaniei.

   CAPITOLUL IV
 Avansarea in grad a veteranilor de razboi

   Art. 11. -
    Avansarea in grad a veteranilor de razboi se realizeaza pe baza propunerilor formulate de catre structurile asociative ale veteranilor de razboi, legal constituite.
   Art. 12. -
   (1) Propunerile privind avansarea in grad a veteranilor de razboi se centralizeaza si se analizeaza de catre Directia calitatea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica si se promoveaza, pentru aprobare, prin Directia management resurse umane, potrivit prevederilor legale.
   (2) Analiza propunerilor privind avansarea in grad a veteranilor de razboi se realizeaza pe baza Criteriilor privind analizarea situatiei veteranilor de razboi in vederea avansarii in grad, prevazute in anexa nr. 2.
   (3) Avansarea in grad a veteranilor de razboi se poate face cu prilejul zilei de 9 Mai - Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

   CAPITOLUL V
 Inaintarea in gradul urmator a fostelor cadre militare active, combatante in randurile armatei regale romane, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961

   Art. 13. -
    Propunerile privind inaintarea in gradul urmator a fostelor cadre militare active, combatante in randurile armatei regale romane, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961 se centralizeaza si analizeaza de catre Directia calitatea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica si se promoveaza pentru aprobare, prin Directia management resurse umane, potrivit prevederilor legale.
   Art. 14. -
    Inaintarea in gradul urmator a persoanelor prevazute la art. 13 se poate face in tot cursul anului, la propunerea comisiei prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 226/2011.

   CAPITOLUL VI
 Dispozitii tranzitorii si finale

   Art. 15. -
    Acordarea gradului si inaintarea in gradul urmator sau avansarea in grad, dupa caz, pana la gradul de colonel/similar, pentru categoriile de cadre militare care fac obiectul prezentului ordin, se pot efectua si in alte situatii, in conditiile legii si potrivit competentelor in domeniu.
   Art. 16. -
   (1) Nu fac obiectul acordarii gradelor/inaintarii in gradul urmator sau avansarii in grad, dupa caz, cadrele militare care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate ori care au adus atingere demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare, inainte sau dupa trecerea lor in rezerva/retragere.
   (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cadrele militare prevazute la art. 13 si 17, in privinta condamnarilor din motive politice, precum si celelalte cadre militare care au fost reabilitate ori ale caror fapte au fost gratiate sau amnistiate, pentru infractiuni care nu au avut legatura cu serviciul.
   Art. 17. -
    Prevederile prezentului ordin se aplica si altor cadre militare care au beneficiat de legi cu caracter reparatoriu.
   Art. 18. -
    Seful Directiei personal si mobilizare din Statul Major General si seful Directiei calitatea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica pot emite precizari pentru punerea in aplicare a prezentului ordin.
   Art. 19. -
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 20. -
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

   p.
Ministrul apararii nationale,
Sebastian Huluban,
secretar de stat

Bucuresti, 1 noiembrie 2012.
Nr. M.132.


CRITERII
privind analizarea situatiei cadrelor militare in retragere, in vederea acordarii gradelor/inaintarii in gradul urmator

   1. Analizarea situatiei cadrelor militare in retragere in vederea acordarii gradelor/inaintarii in gradul urmator se face cu respectarea urmatoarelor criterii:
   a) sa aiba merite deosebite pe plan national sau international, atat pe timpul activitatii in armata, cat si dupa trecerea lor in rezerva/retragere;
   b) sa nu mai fi beneficiat de inaintare in grad in ultimii 3 ani;
   c) sa nu faca parte din organizatii interzise de legislatia romana;
   d) sa nu fi fost trecuti in rezerva/retragere din motive disciplinare sau penale;
   e) ofiterii sa fie absolventi ai unor institutii militare de invatamant cu durata de cel putin 2 ani, iar maistrii militari/subofiterii propusi pentru trecerea in corpul ofiterilor sa fie absolventi ai liceului, cu bacalaureat;
   f) pentru acordarea gradului de general de brigada/similar sa fi indeplinit, in activitate, cel putin un an o functie prevazuta cu grad de general/similar sau, dupa trecerea in rezerva, sa fi indeplinit functie de director sau superioara acesteia, in Ministerul Apararii Nationale;
   g) sa atinga performanta minima de 80 de puncte pe Grila de evaluare a competentei si meritelor coloneilor/comandorilor in retragere propusi a li se acorda gradul de general de brigada/similar in retragere, cu conditia ca punctajul acordat pentru perioada cat au fost in activitate sa fie de cel putin 50 de puncte, iar cel aferent meritelor dupa trecerea in rezerva/retragere sa insumeze cel putin 30 de puncte.
   2. Criteriile mentionate la pct. 1 sunt cumulative.
   3. Structura care initiaza propunerea de acordare a gradului/inaintare in gradul urmator are obligatia de a prezenta documentele care sa ateste indeplinirea criteriilor, odata cu promovarea propunerii, in copii certificate "Conform cu originalul", dupa cum urmeaza:
   a) diploma/certificatul/adeverinta care atesta absolvirea studiilor;
   b) livretul militar, actualizat de centrul militar;
   c) cartea/buletinul de identitate;
   d) cazierul judiciar;
   e) recomandare care sa cuprinda si elementele privind meritele dupa trecerea in rezerva/retragere.
   4. Constatarea neindeplinirii integrale a criteriilor stabilite atrage nepromovarea propunerii de acordare a gradului/inaintare in gradul urmator.
   5. In categoria meritelor deosebite prevazute la pct. 1 lit. a) sunt incluse:
   a) fapte si acte exemplare in plan profesional si social;
   b) activitate deosebita in legatura cu domeniul militar sau cultural-stiintific:
   -participare la actiuni militare in afara teritoriului national sau la misiuni cu potential ridicat de risc desfasurate pe teritoriul national;
   -ranire in actiuni militare in afara teritoriului national sau in misiuni cu potential ridicat de risc desfasurate pe teritoriul national;
   -realizarea unor studii sau alte lucrari de cercetare stiintifica sau pedagogica, cu valoare recunoscuta in domeniul militar, dupa trecerea in rezerva/retragere;
   -alte activitati de natura sa contribuie la imaginea si prestigiul armatei;
   c) activitate deosebita in cadrul unei structuri asociative a cadrelor militare in rezerva/retragere.

GRILA DE EVALUARE
a competentei si meritelor coloneilor/comandorilor in retragere propusi a li se acorda gradul de general de brigada/similar in retragere

   








Nr. crt.
Criterii
Punctaj prevazut
Punctaj realizat
Obs.

A. Evaluarea meritelor pe timpul cat au fost cadre militare in activitate (minimum 50 puncte)

1.
Studiile militare sau civile


- Institutii militare sau civile de invatamant superior, absolvite cu diploma de licenta (conditie obligatorie)
18 puncte



- Cursuri postuniversitare cu durata de minimum 30 de zile (cu aplicabilitate in domeniul militar)
2 puncte pentru fiecare curs



- Masterat (cu aplicabilitate in domeniul militar) sau Colegiul National de Aparare
4 puncte



- Doctorat (cu aplicabilitate in domeniul militar)
7 puncte



2.
Vechimea in randul cadrelor militare in activitate


- cel putin 15 ani in anul trecerii in rezerva/retragere
15 puncte



- pentru fiecare an in plus
0,5 puncte



3.
Stagiul in gradul de colonel


- cel putin 3 ani
5 puncte



- pentru fiecare an in plus
1 punct



4.
Stagiul in functii prevazute cu gradul de general/similar


- functie prevazuta cu gradul de general de brigada/similar
2 puncte



- functie prevazuta cu gradul de general-maior/similar
4 puncte



- functie prevazuta cu gradul de general-locotenent/similar
6 puncte



5.
Calificativele obtinute in ultimii 5 ani de activitate


- pentru fiecare calificativ "exceptional"
2 puncte



- pentru fiecare calificativ "foarte bun"
1 punct



6.
Participarea la actiuni militare


- actiuni militare in afara teritoriului national sau misiuni cu potential ridicat de risc, pe teritoriul national
5 puncte pentru fiecare an



- ranire in actiuni militare in afara teritoriului national sau in misiuni cu potential ridicat de risc, pe teritoriul national
10 puncte



TOTAL
minimum 50 puncte



B. Evaluarea meritelor dupa trecerea in rezerva/retragere (minimum 30 puncte)

7.
- Fapte si acte exemplare in plan profesional si social
20 puncte



- Activitate deosebita in legatura cu domeniul militar
10 puncte



- Activitate remarcabila in cadrul autoritatii publice/organizatiei neguvernamentale care face propunerea (dupa cum rezulta din recomandarea respectivei institutii)
10 puncte



- Activitate deosebita in conducerea centrala a unei structuri asociative a cadrelor militare in rezerva/retragere
10 puncte



- Activitate deosebita in conducerea filialei unei structuri asociative a cadrelor militare in rezerva/retragere
5 puncte



TOTAL
minimum 30 puncte



TOTAL GENERAL
minimum 80 puncte



Concluzie:



   ANEXA Nr. 2
 

CRITERII
privind analizarea situatiei veteranilor de razboi in vederea avansarii in grad

   1. Analizarea situatiei veteranilor de razboi in vederea avansarii in grad se face cu respectarea urmatoarelor criterii generale:
   a) sa fi participat pe front;
   b) sa fi fost decorati cu ordine, cruci sau medalii ale Romaniei;
   c) sa aiba o vechime in grad de cel putin 2 ani, cu exceptia cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul".
   2. Pentru avansarea in grad de general/similar, sa aiba studii superioare, cu exceptia veteranilor de razboi absolventi ai unei scoli militare de ofiteri si care sunt decorati cu unul din Ordinele "Mihai Viteazul", "Steaua Romaniei" sau "Coroana Romaniei", precum si a celor care au fost raniti ori prizonieri de razboi.
   3. Criteriile mentionate la pct. 1 si 2 sunt cumulative.
   4. In cadrul derularii demersurilor privind avansarea in grad, se respecta urmatoarea ordine de prioritati:
   a) cavalerii Ordinului "Mihai Viteazul";
   b) marii mutilati, ranitii si invalizii de razboi;
   c) veteranii de razboi care au fost cadre militare pe timpul razboiului;
   d) veteranii de razboi care indeplinesc functii de conducere in structurile asociative ale veteranilor de razboi, inclusiv in cadrul filialelor judetene si municipale;
   e) veteranii de razboi care au o contributie deosebita in cadrul structurilor asociative din care fac parte, inclusiv la nivelul filialelor judetene si municipale.
   5. Structura care initiaza propunerea de avansare in grad are obligatia de a prezenta documentele care sa ateste indeplinirea criteriilor, odata cu promovarea propunerii, in copii certificate "Conform cu originalul", dupa cum urmeaza:
   a) diploma/certificatul/adeverinta care atesta absolvirea studiilor;
   b) livretul militar, actualizat de centrul militar;
   c) legitimatia de veteran de razboi, vizata de centrul militar;
   d) cartea/buletinul de identitate;
   e) certificatul/adeverinta eliberat/eliberata de unitatile arhivistice din care sa rezulte participarea pe front, decoratiile primite, ranirea sau prizonieratul;

2 comentarii:

  1. Si cu ordinul similar al lui Oprea, ce s-o fi intamplat?

    RăspundețiȘtergere
  2. CE SI CITE CRITERII LE-A INDEPLINIT IORDANESCU,NASTASE,OPREA,ONTANU ETC,MAI MARE RISUL SA POSTATI ASA CEVA,RUSINICA

    RăspundețiȘtergere